Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ήθος και Ηθική

Η ηθική δεν είναι ήθος· η ηθική είναι κάτι κοινωνικό, είναι απλώς προσαρμογή σε ένα μοντέλο και αυτό το μοντέλο ποικίλει και αλλάζει ανάλογα με τις χρονικές περιόδους και τη χώρα. Την θεωρούν αξιοσέβαστη η κοινωνία και η οργανωμένη θρησκεία, αλλά δεν είναι το ίδιο με το ήθος.  Η ηθική, έτσι όπως αναγνωρίζεται από την εκκλησία και  από την κοινωνία δεν είναι ήθος. Η ηθική είναι κατασκευασμένη· γι’ αυτό συμμορφώνεται· προσαρμόζεται· μπορεί να τη διδαχθείς και να εξασκηθείς σ’ αυτήν· μπορεί να   επιβληθεί με την ανταμοιβή και την τιμωρία, με τον εξαναγκασμό. Η ηθική διαμορφώνεται με την επιρροή, όπως και με την προπαγάνδα.

Στην δομή της κοινωνίας, υπάρχουν διάφοροι βαθμοί ηθικής, διάφορες αποχρώσεις, αλλά δεν είναι ήθος. Το ήθος δεν έχει σχέση με χρόνο και επιρροή· δεν μπορεί να καλλιεργηθεί· δεν είναι αποτέλεσμα ελέγχου και πειθαρχίας· δεν είναι αποτέλεσμα, όπως δεν είναι και αιτία.

Υ.Γ. Ήθος : η ποιότητα του χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Ηθική : το σύστημα των κανόνων συμπεριφοράς μιας κοινωνίας.

Υ.Γ.2 Μια πόρνη μπορεί να έχει ήθος και να μην είναι ηθική,γιατί πάει κόντρα στα στάνταρντς ηθικής της κοινωνίας.Όπως κι ένας πολιτικός μπορεί να δείχνει ηθικός,όμως να μην έχει ίχνος ήθους.

Υ.Γ.3 Για μένα το ήθος έχει μεγαλύτερη αξία απ'την ηθική,η οποία μπορεί ν'αλλάζει κατα καιρούς.Και το πιστεύω αυτό για δυο λόγους :

1ον Όσο πιο σπάνιο και δύσκολο είναι να βρεις κάτι τόσο μεγαλώνει η αξία του.
2ον Το ήθος είναι μία έννοια σταθερή,σε αντίθεση πολλές φορές με την ηθική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου