Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η ψυχολογία των χρωμάτων και που θα σας χρησιμεύσει

Τα χρώματα συνδέονται στενά με τα συναισθήματά μας.

Η ψυχολογία των χρωμάτων βασίζεται στις πνευματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις τους στους ανθρώπους και τις ζωές τους.
Πρέπει, ωστόσο, να έχουμε πάντα υπ’ όψιν πως η αντίληψη των χρωμάτων και των επιδράσεών τους διαφέρει ανάλογα με τα… μάτια του εκάστοτε πολιτισμού και κουλτούρας. 

-Τα ψυχρά χρώματα: Αν αυτό που επιζητάτε είναι η ζωντάνια και η δημιουργικότητα, είναι μια καλή ευκαιρία να βάλετε στην καθημερινότητά σας… μωβ πινελιές. Σύμφωνα με τα χρήσιμα πινακάκια που έχει ετοιμάσει για το κάθε χρώμα το ενδιαφέρον το μωβ αξιοποιεί τις αποχρώσεις του κόκκινου και του μπλε για να προσφέρει ευχάριστη ισορροπία μεταξύ ηρεμίας αλλά και ερεθισμού της αδρεναλίνης. Όσο πιο «ανοιχτό» είναι το μωβ, τόσο περισσότερο ευνοεί την ανακούφιση από την ένταση, κάτι που το καθιστά ιδανικό για γραφεία ή για το σπίτι σας. 

Το πράσινο ή το μπλε από την άλλη θεωρούνται χρώματα «ξεκούρασης» και δημιουργούν ήρεμο περιβάλλον. Γι’ αυτό συνίστανται για χώρους όπου οι άνθρωποι περνούν πολλές ώρες την ημέρα, ώστε να μην τους «κουράζει» ο χρωματικός τόνος που θα βρίσκεται στα μάτια τους όλη την ημέρα. Το υπνοδωμάτια, ως πρωταρχικός χώρος ξεκούρασης, αποτελούν μια καλή αρχή. 

-Τα θερμά χρώματα: Οι αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί μπορούν να αυξήσουν την αίσθηση ενέργειας και όρεξης των ανθρώπων – μην εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε πως οι περισσότερες αλυσίδες εστιατορίων «επενδύουν» στα θερμά χρώματα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς τα συγκεκριμένα χρώματα, ως πιο φωτεινά, αντανακλούν περισσότερο φως και από ένα χρονικό σημείο παρουσίας σας σε έναν χώρο και μετά μπορούν να γίνουν ενοχλητικά για τα μάτια. Σας προτείνουμε επίσης, για ευνόητους λόγους – ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε μόνιμη δίαιτα- να μην βάψετε την κουζίνα ή την τραπεζαρία σας σε αυτές τις αποχρώσεις. 

 

*Λευκό: Αγνότητα, αθωότητα, καθαρότητα, αίσθηση του χώρου, ουδετερότητα, αλλά και θρήνος σε ορισμένες ανατολικές κουλτούρες 
*Μαύρο: Εξουσία, δύναμη, κακό, νοημοσύνη, θρήνος 
*Γκρι: Ουδετερότητα, διαχρονικότητα, πρακτικότητα 
*Κόκκινο: Αγάπη, έρωτας, ευαισθησία, ζεστασιά, άνεση, ενέργεια, ενθουσιασμός, ένταση, ζωή, αίμα 
*Πορτοκαλί: Χαρά, ενέργεια, ενθουσιασμός, ζεστασιά, πλούτος, φινέτσα, αλλαγή, ερεθισμός 
*Κίτρινο: Χαρά, γέλιο, έντονη διάθεση, αισιοδοξία, ζεστασιά, πείνα, ένταση, αλλά και απόγνωση, θυμό, προσπάθεια να τραβήξει κανείς την προσοχή 
*Πράσινο: Φυσικότητα, δροσιά, ανάπτυξη, χρήμα, υγεία, ζήλια, ηρεμία, αρμονία και γονιμότητα 
*Μπλε: Ηρεμία, γαλήνη, κρύο, έλλειψη προσοχής ή και όρεξης, σοφία, πίστη, αλήθεια 
*Μωβ: Πίστη, πλούτος, φινέτσα, σοφία, εξωτικότητα, πνευματικότητα, ακμή, σεβασμός, μυστήριο 
*Καφέ: Αξιοπιστία, σταθερότητα, φιλία, θλίψη, ζεστασιά, άνεση, ασφάλεια, φυσικότητα, θρήνος (για ορισμένες κουλτούρες) 
*Ροζ: Ρομαντισμός, έρωτας, ευγένεια, ηρεμία, ταραχή


zoomblog.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου