Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η κρίση ''γεννάει'' ιδέες! Μήπως τελικά έχει και τα θετικά της;

Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια μας έχει αναγκάσει να κάνουμε πολλές... περικοπές! Πολλοί είναι αυτοί που είδαν τα οικονομικά τους να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και η ψυχολογία τους να έχει πιάσει πάτο. 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με όπλο την αισιοδοξία τους μας αποδεικνύουν ότι τα πράγματα δεν είναι μόνο μαύρα. Σε καιρό οικονομικών κρίσεων, λένε οι ειδικοί, εμφανίζονται οι καλύτερες ιδέες, καθώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όλα τα ταλέντα και την εφευρετικότητα τους για να επιβιώσουν.


Κάνε τα παλιά σου έπιπλα “καινούρια” με λίγα λεφτά

Ο Αλέξανδρος Καραμαλίκης παίρνει τα παλιά έπιπλα και τα μετατρέπει σε “αριστουργήματα”. Η ιδέα του ξεκίνησε από την ανάγκη να έχει ξεχωριστά έπιπλα στο χώρο του χωρίς όμως να να ξοδέψει πολλά λεφτά! “Βρίσκοντας έπιπλα ή αντικείμενα που για κάποιον ήταν άχρηστα -ή απλώς τα βαρέθηκε- και αξιοποιώντας - μεταποιώντας τα με την τεχνική κυρίως του κολάζ- μπορώ να έχω στο χώρο μου μοναδικές δημιουργίες και, γιατί όχι, να το κάνω και για άλλους”.



Το πρώτο του έπιπλο που πέρασε από το επίπεδο του πειραματισμού στο επίπεδο της δημιουργίας είναι ένα παλιός μπουφές που μετατράπηκε σε γυναικεία τουαλέτα! 

/

“Η χρήση του μπουφέ πλέον είναι πολύ παρωχημένη αλλά οι καμπύλες του επίπλου με έκαναν να σκεφτώ πως θα ταίριαζε να μπει σε ένα υπνοδωμάτιο με έναν μεγάλο καθρέφτη, για να φιλοξενήσει τα γυναικεία μικροπράγματα. Εξού και το κολάζ με «κλασικά πρότυπα ομορφιάς» όπως η Marilyn Monroe, η Sofia Loren και άλλες. 

/








Εντυπωσιάστηκες; Σίγουρα βλέποντάς το πιστεύεις ότι είναι κάτι πανάκριβο αλλά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι οικονομικά. Πέρα από τα χρώματα και τα βερνίκια, τα οποία είναι κυρίως οικολογικά, ο Αλέξανδρος χρησιμοποιεί παλιά περιοδικά, εφημερίδες και φωτογραφίες για τη δημιουργία των κολάζ. 

Έχει κέρδος από αυτό; “Εκτός από την ηθική επιβράβευση (που είναι ένα μεγάλο κέρδος) αν ρωτάτε και για οικονομικό κέρδος νομίζω πως ναι. Και εγώ αλλά και ο κόσμος κερδίζουμε, αφού η πρώτη ύλη τις περισσότερες φορές είναι δωρεάν (πολλές φορές μου δίνουν οι ίδιοι ένα παλιό τους έπιπλο) και έτσι είναι πολύ πιο οικονομικό και για τον κόσμο από το να αγόραζε ένα καινούργιο. Το πιο σημαντικό όμως κέρδος είναι για μένα η δημιουργία και για τους άλλους η απόκτηση ενός μοναδικού αντικειμένου, αφού η τυποποίηση των επίπλων, με τον τρόπο που τα φτιάχνω, έτσι κι αλλιώς δεν είναι εφικτή.”




Η Ελευθερία Παπαδάκη φτιάχνει βραχιολάκια που όλες οι γυναίκες λατρεύουν! Βέβαια, το να τα φτιάχνεις μόνη σου είναι λίγο πιο πολύπλοκο αλλά σίγουρα πιο οικονομικό. Η Ελευθερία αποφάσισε να τα κατασκευάζει αυτά που της αρέσουν όταν άρχισε να παρατηρεί τη μόδα και να μαθαίνει για αυτήν. Το πρώτο που έφτιαξε ήταν ένα βραχιόλι με χρυσά charms.

/

“Χρησιμοποιώ κυρίως υφάσματα, αλυσίδες, κορδόνια και χρυσά η ασημένια στοιχεία. Συνήθως μου παίρνει μισή ώρα ώστε να το τελειοποιήσω”, εξηγεί στο TLIFE. Αυτό που κάνει ξεχωριστές τις δημιουργίες της σε σχέση με τα υπόλοιπα κοσμήματα είναι οι ιδέες της και το μεράκι με το οποίο τα φτιάχνει.

Ακόμα είναι πολύ νωρίς ακόμη ώστε να ξέρει αν θα μπορεί να ζει από αυτό, όπως τονίζει όμως η ίδια, προς το παρόν είναι όλα μια χαρά! “Φυσικά έχει και τα θετικά η κρίση καθώς οι νέοι πρέπει να έχουν ένα κίνητρο να ζουν και να ελπίζουν πως κάτι θα αλλάξει”, μας λέει η Ελευθερία.

Αν θέλεις να βρεις τα βραχιολάκια που φτιάχνει και τα οποία φόρεσε και η Demy στο kick-off party του Mad μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της στο eleutheriapapadaki@gmail.com. 


tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου