Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Έργο έλληνα το πιο βέβηλο μυθιστόρημα του 2013 - Κάνει το «50 αποχρώσεις του γκρι» να φαντάζει «Χάρι Πότερ»


Έργο έλληνα το πιο βέβηλο μυθιστόρημα του 2013 - Κάνει το «50 αποχρώσεις του γκρι» να φαντάζει «Χάρι Πότερ»Κι εκεί που στα ράφια και τις προθήκες των βιβλιοπωλείων είχε αρχίσει να βρωμάει φτηνό πατσουλί άρωμα αφελούς βρετανικής πορνογραφίας για λαϊκή κατανάλωση και απαίδευτες στον έρωτα Ελληνίδες που ανακάλυψαν ξαφνικά τα μαστίγια και το σαδομαζοχιστικό παραλήρημα, ένας νέος άνεμος άρχισε να πνέει, μιασματικός, αυθεντικά βέβηλος, ζοφερός, απάνθρωπα ερωτικός.

«Η Αυτοκράτειρα»(είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος) εκτυλίσσεται σε έναν εφιαλτικό πλανήτη με την ονομασία Νέα Γη που, όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο, «δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας και κατοικείται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση μ' εμάς». Σε αυτό τον πλανήτη «ο έρωτας μπορεί να προσφέρει χαρά μόνο στους διεστραμμένους στο έπακρον κατοίκους της» και όπου «ό,τι σε εμάς φαντάζει βίαιο και αποτρόπαιο αποτελεί απλή καθημερινότητα».
Το μυθιστόρημα είναι ουσιαστικά η απολογία του επί αιώνες μυστικοσύμβουλου του αγαθού και συνετού Αυτοκράτορα (έχει ανατραπεί από τον κακό εξάδελφό του), την οποία συντάσσει στη φυλακή περιμένοντας την εκτέλεσή του. Όχι για τους δικαστές, όπως μας προειδοποιεί ο συγγραφέας, αλλά για τις κατοπινές γενιές ανθρώπων, αν υπάρξουν...
Στο επίκεντρο των συνωμοσιών και του κυλίσματος της Αυτοκρατορίας στην παρακμή και την κτηνωδία η Αυτοκράτειρα και ο σκοτεινός ρόλος της, μέσα από μερικές από τις πιο εμπνευσμένα σκοτεινές σελίδες που έχει γεννήσει η ελληνική λογοτεχνία.
Ξεχωριστής μνείας χρήζουν τα έξι ιδιαίτερης τεχνικής σχέδια της ζωγράφου Εύας Μαραθάκη που συνοδεύουν την έκδοση.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου