Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Πετάμε στα σκουπίδια 1,3 δισ. τόνους τροφίμων κάθε χρόνο


Πετάμε στα σκουπίδια 1,3  δισ. τόνους τροφίμων κάθε χρόνο

Το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), κάτι που ισοδυναμεί με 1,3 δισ. τόνους τροφίμων, την ίδια στιγμή που υποσιτίζονται πάνω από 850 εκατομμύρια άνθρωποι.
Αυτή η έρευνα του FAO, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» έρχεται να καταρρίψει την ευρύτατα διαδεδομένη θεωρία ότι το διατροφικό σύστημα δε παράγει αρκετά έτσι ώστε να τραφεί ολόκληρος ο κόσμος .
«Πρωταθλητές» στη σπατάλη τροφίμων, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία, στις οποίες ΗΠΑ μόνο το διάστημα μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και της Πρωτοχρονιάς, αγοράστηκαν πέντε εκατομμύρια τόνοι οι οποίοι δε καταναλώθηκαν και κατέληξαν στα σκουπίδια, ενώ μέσα σε ένα έτος καταλήγουν περίπου 34 εκατομμύρια τόνοι φαγητού στα σκουπίδια από τα αμερικανικά νοικοκυριά, ενώ και η Βρετανία σπαταλά μεγάλες ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, με 74 εκατομμύρια κρεατόπιτες να κατέληξαν στα σκουπίδια μετά τα Χριστούγεννα.


Με δεδομένο το πρόβλημα του υποσιτισμού που υπάρχει, θα μπορούσε να πεί κανείς ότι είναι απαράδεκτο οι βιομηχανικές χώρες να πετάνε κάθε χρόνο στα σκουπίδια 222 εκατ. τόνους τροφίμων την ίδια στιγμή που η επιστιστιστική βοήθεια που δίνετια στην υποσαχάρια Αφρική είναι 230 εκατ. τόνοι φαγητού.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου