Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Τέλος εποχής για τη Βενεζουέλα - Πέθανε ο «ηγέτης των φτωχών» Ούγκο Τσάβες


ΠΕΘΑΝΕ Ο «ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ» ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ - ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΈχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο ιστορικός ηγέτης και πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες σε ηλικία 58 ετών. Είχε υποβληθεί σε τέσσερις εγχειρήσεις τους τελευταίους 18 μήνες και το βράδυ της Δευτέρας προσβλήθηκε από λοίμωξη του αναπνευστικού.
Ο θάνατός του βυθίζει στο πένθος τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του που τον θεωρούσαν έμβλημα της επανάστασης για τον αντιαμερικανικό του λόγο και τις πολλές μεταρρυθμίσεις του, κυρίως τις εθνικοποιήσεις των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μέσω των οποίων βελτίωσε κατά πολύ το επίπεδο ζωής πολλών συμπατριωτών του.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον χαρακτήριζαν δικτάτορα, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του έδιναν τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου είχε επιβάλει μια προσωποκεντρική αυστηρή μορφή διακυβέρνησης στη χώρα τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1998, ο Τσάβες εξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας για πρώτη φορά. Οι εκλογές είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων 40 ετών για τη χώρα: 56,2%.

Ο Τσάβες ξεκίνησε αμέσως τις διαδικασίες για την εφαρμογή του προεκλογικού του προγράμματος. Αναθεώρησε το Σύνταγμα της χώρας. Αναδιένειμε τη γη, εφάρμοσε προγράμματα στέγασης, μόρφωσης, περίθαλψης και παιδείας για τους φτωχούς.

Αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένας άλλος ίσως στη χώρα του ενώ οι αμερικανικές κυβερνήσεις – και ιδίως αυτή του Τζορτζ Μπους- είχαν συχνά πονοκέφαλο λόγω... Τσάβες.
Ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός δε δίστασε να αποκαλέσει το Μπους “κύριο Κίνδυνο”, τον Τόνι Μπλερ “γαϊδούρι” και την Κοντολίζα Ράις “κοριτσάκι” (τσίκα).

Οι σχέσεις της κυβέρνησης Τσάβες με τις ΗΠΑ βρίσκονταν συνεχώς σε οριακό σημείο με τον «Πρόεδρο των φτωχών», όπως τον αποκαλούσαν, να επικρίνει ιδιαίτερα την εξωτερική τους πολιτική.
Μάλιστα υπήρξαν και φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείας που ζητούσαν δημόσια τη δολοφονία του και την αντικατάστασή του.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον
Ο Ούγκο Τσάβες υπήρξε εμβληματική φιγούρα για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα για τους απόγονους των Ινδιάνων και τους φτωχούς πολίτες των χωρών.
Η απώλειά του αναμένεται να σηματοδοτήσει σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη, με τους φτωχότερους κατοίκους, ενώ εκείνο που προέχει είναι η διαδοχή του στην εξουσία.
Η εκλεγμένη προ μηνών κυβέρνηση είχε αντισταθεί σθεναρά στο ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών εξαιτίας της ασθένειας του Τσάβες, ο οποίος δεν πρόλαβε ποτέ να ορκιστεί, ωστόσο, με βάση το Σύνταγμα της χώρας είναι αναγκασμένη να προκηρύξει εκλογές εντός τριάντα ημερών.
Αν μη τι άλλο χαρισματική προσωπικότητα, ο Ούγκο Τσάβες περνάει στο πάνθεον των ιστορικών ηγετών των χωρών της Λατινικής Αμερικής με τα αμέτρητα επαναστατικά και ριζοσπαστικά κινήματα.
Πάντα θα παραμένει αμφιλεγόμενος. Ήρωας  επαναστάτης και ηγέτης για πολλούς, δικτάτορας, συγκεντρωτικός και λαϊκιστής για άλλους, ωστόσο είναι ο μοναδικός ηγέτης της χώρας εδώ και δεκαετίες που κατάφερε να αντιμετωπίσει, όσο πρόλαβε, τις τεράστιες ανισότητες στη Βενεζουέλα.

iefimerida.gr/newsbeast.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου