Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Το ακριβό «Όνειρο» του Πικάσο


Ο πίνακάς του πουλήθηκε στον δισεκατομμυριούχο Στίβεν Κοέν, αντί 155 εκατ. δολαρίων.


«Ήταν νέα, ξανθιά, σέξι, στρουμπουλή και φιλόξενη» δηλώνει ένας ειδήμων της τέχνης για την Μαρί-Τερέζ Βάλτερ. Ήταν φυσικό λοιπόν, εκτός από τον Πικάσο, να την ερωτευθούν κι άλλοι.

Ο λόγος για τον πίνακα «Le Rêve» που απεικονίζει την ερωμένη του ζωγράφου και πουλήθηκε στον δισεκατομμυριούχο, διευθυντή της SAC Capital Advisors LP, Στίβεν Κοέν αντί 155 εκατ. δολαρίων. Είναι η ακριβότερη τιμή που πληρώνει ένας αμερικανός συλλέκτης για πίνακα.


Ο Κοέν αγόρασε το έργο από τον «συνάδελφο» (δισεκατομμυριούχο) και ιδιοκτήτη καζίνο Στιβ Γουίν. Η εν λόγω αγοραπωλησία είχε συμφωνηθεί το 2006, αλλά ένα πρόβλημα όρασης του  Γουίν τον έκανε να πέσει πάνω στο έργο και να σκίσει τον καμβά. Χρειάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια μέχρι την πλήρη αποκατάστασή του –η οποία ήταν άψογη κατά τους ειδικούς. Ο Κοέν είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στον κόσμο, με μια ανεκτίμητη συλλογή έργων από Βαν Γκογκ και Μανέ, μέχρι Γουόρχολ και Ρίχτερ.


Και για την ιστορία της ωραίας Μαρί-Τερέζ, ο 45χρονος και παντρεμένος Πικάσο την εντόπισε σε έναν δρόμο του Παρισιού, το 1927, όταν αυτή ήταν μόλις 17 ετών. Για την επόμενη δεκαετία έγινε η μούσα και ερωμένη του, εμπνέοντάς του αμέτρητους πίνακες και γλυπτά.

 http://tospirto.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου