Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ανιχνευτής ψεύδους βάσει των κινήσεων του ομιλητή!


Ο νέος ανιχνευτής ψεύδους ίσως πείσει αρκετό κόσμο να βάλει τέλος στα ψέματα...Ερευνητές του University of Buffalo ανέπτυξαν έναν αποτελεσματικό ανιχνευτή ψεύδους. Ο ανιχνευτής κρίνει αν ο ομιλητής ψεύδευται ή όχι βάσει των κινήσεων των ματιών του. 
Για να κρίνουν την ακρίβεια του ανιχνευτή οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα. Έκαναν 40 βιντεοσκοπημένες συνεντέυξεις. Το σύστημα κατόρθωσε να εντοπίσει σωστά το 82.5% των περιπτώσεων όπου οι υποψήφιοι ψεύδονταν. Από το πείραμα προκύπτει ότι ο ανιχνευτής λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια. Μάλιστα πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι η ακρίβειά του είναι μεγαλύτερη από τους επαγγελματίες ανακριτές, η ακρίβεια των οποίων υπολογίζεται στο 65%.
Πως λειτουργεί ο ανιχνευτής ψεύδους; Το σύστημα κάνει χρήση μιας στατιστικής μεθόδου που προσδιορίζει πως ο άνθρωπος κινεί τα μάτια του σε δυο διαφορετικές καταστάσεις, κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης συζήτησης και σε μια ερώτηση που τον βάζει σε σκέψεις για το αν θα απαντήσει με ειλικρίνεια ή όχι. Το σύστημα θεωρεί ότι ο ομιλητής λέει ψέματα όταν αλλάζει η κίνηση των αμτιών του στα παραπάνω σενάρια. Το σύστημα δεν είναι 100% έγκυρο, εξάλλου πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να αλλάζουν την κίνηση των ματιών τους κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.
Αναμένουμε λοιπόν την εξέλιξη του συστήματος..

sportygossip.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου